Huursubsidie en gevoelswaarde

De deelnemers van de Budgetkring kennen elkaar inmiddels goed en proberen elkaar tijdens de bijeenkomsten met raad en daad bij te staan als de dagelijkse problemen besproken worden. Maar deze keer bleef het min of meer stil. Maarten legde een bom op tafel waar de deelnemers in Doorwerth vooral van schrokken. Maarten kreeg onlangs de voor velen zo bekende blauwe enveloppe van de Belastingdienst op de deurmat, de eindafrekening over het jaar 2012. Blijkt dat hij in dat jaar een slordige 1.000 euro teveel heeft verdiend. Om die reden moet hij 3.000 euro aan verstrekte huursubsidie terugbetalen.
Geld dat er niet is, bovendien een bedrag dat ook niet met besparingstips boven water kan worden gehaald.
Formeel zal de conclusie van de Belastingdienst wel kloppen, maar er is ook nog zoiets als rechtvaardigheidsgevoel. Twee jaar na dato 3.000 euro terugvragen omdat er een derde van dat bedrag te veel zou zijn verdiend voelt onrechtvaardig. „Een zware tegenvaller”, luidt de samenvatting van Maarten, die nog wel bezwaar tegen de aanslag in zal dienen. „Want ze hebben wel een betalingsregeling aangeboden, maar dan kom ik nog maandelijks geld tekort.” Het blijft daarna even stil, het besef daalt in dat deze klip niet te omzeilen valt.
Dan is het woord aan Agnes, die besparingstips met de groep deelt. Het blijkt voor haar zelfs een levenswijze. Zo weigert ze simpelweg dingen te kopen voor de normale prijs en zoekt, ook voor de alledaagse noodzakelijke boodschappen, altijd naar korting. Ook haar kleding is tweedehands, Agnes weigert meer te betalen dan 4,50 euro, voor welk kledingstuk dan ook. Ook veel van haar huisraad is tweedehands. „Soms staat het gewoon langs de weg, zo zag ik laatst twee mooie lampen uit de jaren zeventig. Omdat mijn 16-jarige dochter niet wil dat ik in haar bijzijn spullen van straat pak, liet ik ze liggen. Even later waren ze weg, daar kan ik dan dagen van balen.”
Gevoelswaarde van een andere orde, maar net zo sterk. Wikken en wegen is van alle mensen.

Om privacyredenen zijn de namen van de andere deelnemers gefingeerd.

Lex Halsema
Redacteur Renkum/Veluwezoom, De Gelderlander

Bron: de Gelderlander, editie Arnhem/Renkum