Huiswerk en een goed zelfbeeld

Het is de tweede sessie, maar eigenlijk ook weer niet. Omdat het beter uitkwam, ben ik overgestapt naar de tweede groep die in Doorwerth bij elkaar komt en voor hen was het deze week de eerste sessie. Kennismaking stond centraal. En het uitdelen van huiswerk. Er lijkt geen echt verschil tussen beide groepen te zijn. Ook de deelnemers aan de Doorwerthse groep hebben een heel scala aan achtergronden. Mensen die hun inkomenssituatie recent hebben zien veranderen door ontslag of ziekte en door deelname aan de kring financiĆ«le problemen hopen voor te blijven, maar ook mensen die al jaren in een uitkeringssituatie zitten. Zoals Florine uit Oosterbeek. “Ik vraag me af of ik hier nog wat kan leren, want ik heb na tien jaar leven met een uitkering de boel eigenlijk aardig op de rails. Vooral bijna alles automatisch laten afschrijven helpt, dan loop je geen achterstanden op en je leert van het overblijvende geld te leven.”
Emke en Els, de beide groepsleidsters, houden haar voor dat er altijd iets geleerd kan worden. Ook van Florine zelf, want haar tien jaar ervaring kan nuttig zijn voor de andere leden van de groep.
De Budgetkring is een initiatief van Stichting LIFT uit Maastricht en komt voort uit een promotieonderzoek naar leven met minder geld. Resultaten van dit onderzoek zijn toegepast in de aanpak van de kringen en verwerkt in de lesbundel ‘Gelukkig met Genoeg’. Hoofdstuk een en twee uit die lesbundel zijn het huiswerk voor volgende keer en moeten inzicht geven in het eigen gedrag en roepen op tot het scheppen van een beter zelfbeeld. Het lesboek gaat er min of meer van uit dat het zelfbeeld van de deelnemers negatief is en maakt daarmee wat mij betreft een valse start. De lust om het huiswerk te maken neemt meteen af. Al ‘denkt’ het boek dat mijn redenatie een smoes is om voor verantwoordelijkheden weg te lopen.
Ik ga het huiswerk toch maar maken.

Om privacyredenen zijn de namen van de andere deelnemers gefingeerd.

Lex Halsema
Redacteur Renkum/Veluwezoom, De Gelderlander

Bron: de Gelderlander, editie Arnhem/Renkum