Gewoontes en de 21-dagenregel

Het schijnt 21 dagen te duren om van een nieuwe (gewenste) gedragsgewoonte een ingesleten gewoonte te maken. Joanne deelt die kennis met de groep als wordt gesproken over het inruilen van slechte gewoontes voor goede.
Een troostvolle gedachte. Ik ben gelukkig niet de enige bij wie het gewenste gedrag – het bijhouden van het huishoudboekje en bewaren van alle kassabonnen, voor een beter budgetbeheer – nog moet indalen. Ik moest toegeven dat dit nog geen dagelijkse praktijk is.
,,Als je iets dat moeite kost 21 dagen consequent volhoudt, is het een nieuwe gewoonte geworden die ook min of meer vanzelf gaat”, put Joanne uit haar yoga-ervaringen. De cursisten van de Budgetkring, onder wie ikzelf, hopen te ondervinden dat dit waar is.
Het groepje in Doorwerth is klein, deze keer. Er zijn twee zieken en Isa is jammer genoeg definitief afgehaakt. Dat ‘jammer’ is wat egoïstisch, want ik was op haar scherpe inzichten gesteld geraakt. Isa zelf heeft in de gaten dat een groot deel van de financiële problemen dieper liggen en is om die reden samen met haar man in therapie gegaan. Omdat ook de Budgetkring deelnemers psychologisch diep laat gaan, zou dat met de therapie kunnen conflicteren. Reden om daar te stoppen, maar voor Isa hopelijk een belangrijke stap in de goede richting.
We sluiten af met goede voornemens, die veel te maken hebben met bewuster inkopen doen. Bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maken en je daar aan houden. Dat zou overbodige aankopen moeten voorkomen. En gewoon minder kopen. Fruit dat je niet koopt, kan ook niet blijven liggen tot het moet worden weggegooid omdat het is verrot.
Moeilijker is het bewustzijn te ontwikkelen om door marketingtrucs heen te kijken. Bijvoorbeeld van een kleine koffie spreken in het geval van een normale hoeveelheid. Voor je het weet, bestel je een ‘normaal’ bakkie, wat dan duurder is.

Om privacyredenen zijn de namen van de andere deelnemers gefingeerd.

Lex Halsema
Redacteur Renkum/Veluwezoom, De Gelderlander

Bron: de Gelderlander, editie Arnhem/Renkum