Een spaarpotje voor december

Uiteraard gaat het in de budgetkring vaak over geld. Meestal over het gebrek eraan en hoe die schaarste door bezuinigingen in het dagelijks leven wat verlicht kan worden. Daarom is iedereen blij voor Agnes, die tussen neus en lippen door laat weten een slordige 600 euro terug te krijgen van Nuon.
Het betreft de jaarlijkse verrekening van voorschotten met de daadwerkelijk gemaakte kosten.
Na de blijdschap komt de verbazing, want het bedrag is wel heel groot. En dan komt de aap uit de mouw. Agnes kiest er voor maandelijks te veel over te boeken voor gas en licht. In de wetenschap dat er dan in de dure maand december een spaarpotje vrijvalt. „Want zo zie ik het, als een spaarpotje. En een waarvan ik zeker weet dat ik er niet eerder aan kunt komen”, legt Agnes uit.
Dat is ook de reden dat ze het niet, voor een rentepercentage, op de bank zet. „Dat is nogal een gedoe, en dan kun je er toch bij. Dit is voor mij een prettige methode die ik al langer gebruik.” Een sigaar uit eigen doos, denk ik, maar ik verbaas me ook over hoe het menselijk brein werkt. Het blije gevoel over de ‘bonus’ blijft toch hangen, zelfs nadat het door het brein is ontkracht.
Emke heeft ondertussen wat besparingstips op een rijtje gezet. Tips die de rekening van Nuon of soortgenoten ook flink omlaag zouden brengen. Tips met cijfers, maar wel op basis van een min of meer traditioneel huishouden van twee ouders met twee kinderen.
Een simpele stekker met aan- en uitknop naar alle apparatuur in huis met een standby-modus levert per jaar al 275 euro aan lagere stroomkosten op.
Ook op de jaarrekening van gas valt met relatief kleine ingrepen in huis flink te besparen. Een deurdranger (10 euro), kieren afkitten (52 euro) en radiatorfolie achter de verwarming (30 euro) springen er uit.
En omdat alle kleine beetjes helpen: een borstel in de brievenbus bespaart 10 euro per jaar aan gas.

Om privacyredenen zijn de namen van de andere deelnemers gefingeerd.

Lex Halsema
Redacteur Renkum/Veluwezoom, De Gelderlander

Bron: de Gelderlander, editie Arnhem/Renkum